Ρινορραγίες

Μια ρινορραγία (επίσης γνωστή και ως επίσταξη) είναι μια αιμορραγία προερχόμενη από τις ρινικές κοιλότητεςρινικά βόδια. Είναι σύνηθες φαινόμενο και παρατηρείται στο 60% του πληθυσμού τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

nosebleed

ΓΙΑΤΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ?

Η ρινική κοιλότητα περιέχει πολλά αιμοφόρα αγγεία, ειδικά το πλέγμα του KiesselbachΠεριοχή υψηλής αγγείωσης, που βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα της ρινικής κοιλότητας το οποίο βρίσκεται και στις δύο πλευρές του ρινικού διαφράγματος, σε απόσταση ενός εκατοστού από την είσοδο της μύτης. Η αγγείωση αυτή είναι απαραίτητη καθώς επιτρέπει στο βλεννογόνο να επιτελεί τις λειτουργίες του (ρύθμιση της θερμοκρασίας, εφύγρανση και φιλτράρισμα του αέρα), αλλά επίσης αποτελεί και το ασθενές σημείο του βλεννογόνου. Οποιαδήποτε προσβολή του ρινικού βλεννογόνου ενέχει τον κίνδυνο ρήξης των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και επομένως τον κίνδυνο αιμορραγίας στη μύτη. Το σκάλισμα της μύτης, το φτέρνισμα, το υπερβολικά έντονο φύσημα της μύτης και ο ξηρός αέρας αποτελούν παραδείγματα τέτοιων προσβολών.

Η ρινορραγία μπορεί να είναι αγχωτική, ιδιαίτερα στα παιδιά. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα χωρίς να χρειάζεται επικοινωνία με γιατρό.

Πώς σταματά μια ρινορραγία: Stop Hémo®επίθεμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως σε επίμονη, ακατάσχετη ή υποτροπιάζουσα αιμορραγία), απαιτείται η επικοινωνία με γιατρό.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Όταν ένα αιμοφόρο αγγείο τραυματίζεται, αποστολή του οργανισμού είναι να επισκευάσει τη βλάβη. Η αλληλουχία συμβάντων που σε συνδυασμό σταματούν την αιμορραγία ονομάζεται «αιμόστασηΗ φυσιολογική διαδικασία, που οδηγεί στο σχηματισμό πηγμάτων αίματος». Ορισμένοι άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές της αιμόστασης, που εκδηλώνονται με συχνές και δυσίατες αιμορραγίες.
Διακρίνουμε δύο τύπους αιμορραγικών διαταραχών:

acquired-bleeding-disorders

ΕΠΙΚΤΗΤΕΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Άτομα που παίρνουν αναστολείς της συγκόλλησης των αιμοπεταλίωνΦάρμακα που αποσκοπούν στην πρόληψη της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων μεταξύ τους και επομένως στην πρόληψη του σχηματισμού πηγμάτων (θρόμβων) αίματος. Το παλαιότερο από τα φάρμακα αυτά είναι η ασπιρίνη.   Συνταγογραφούνται για ορισμένα καρδιαγγειακά νοσήματα.    , αντιπηκτικές θεραπείεςΦάρμακα που εμποδίζουν ή καθυστερούν το σχηματισμό πηγμάτων, ανταγωνιστές της Βιταμίνης ΚΜία από δύο κατηγορίες από του στόματος αντιπηκτικών, που εμποδίζουν ή καθυστερούν το σχηματισμό πηγμάτων αίματος κτλ.

congenital-bleeding-disorders

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Άνθρωποι που πάσχουν από αιμοφιλίαΚληρονομική νόσος, που χαρακτηρίζεται από την καθυστερημένη πήξη του αίματος, που προκαλείται από την απουσία ορισμένων παραγόντων πήξης, Νόσο Von WillebrandΚληρονομική αιμορραγική νόσος, η οποία προκαλείται από έλλειψη του παράγοντα Von Willebrand, μιας από τις σημαντικότερες πρωτεΐνες στη συνάθροιση και συγκόλληση των αιμοπεταλίων   , κληρονομική αιμορραγική τηλεαγγειεκτασίαΚληρονομική νόσος, που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και οδηγεί μάλιστα σε υποτροπιάζουσα αιμορραγία (Osler - Weber - Rendu), κτλ.

Tip

Το Stop Hémo® είναι αποτελεσματικό σε άτομα με αιμορραγικές διαταραχές. Όταν έρχεται σε επαφή με το αίμα, το Stop Hémo® απελευθερώνει ιόντα ασβεστίου απευθείας στην πληγή ή στο σημείο ρήξης του αιμοφόρου αγγείου, που ευθύνεται για τη ρινορραγία. Τα ιόντα ασβεστίου που απελευθερώνονται ενθαρρύνουν την φυσιολογική αιμόστασηΗ φυσιολογική διαδικασία, που οδηγεί στο σχηματισμό πηγμάτων αίματος επιταχύνοντας την συνάθροιση των αιμοπεταλίωνΤμήμα της αλληλουχίας συμβάντων που οδηγεί στο σχηματισμό θρόμβου (πήγματος αίματος) και δρώντας στους παράγοντες πήξηςΟυσίες που ενέχονται στο μηχανισμό πήξης του αίματος, δηλ. στην διαδικασία στερεοποίησης του αίματος (στο σχηματισμό πήγματος). Με τον τρόπο αυτό η αιμορραγία σταματά άμεσα.